1 | strava

streda 25. marca 2015


Vitajte pri novom článku z rubriky jarná motivácia, alebo čo by ste mali vedieť skôr, než začnete cvičiť. Táto začiatočná rubrika vás prevedie základnými vecami, ktoré sú však len jednoduchým úvodom.

V tomto článku vás oboznámim práve so zdravou stravou a jedlom. Uvidíte, že zdravé stravovanie môže byť aj zábava. Nie je nič lepšie, ako si po unavujúcom cvičení vziať napríklad mrkvu, sadnúť si za notebook a pozerať obľúbený seriál. Vaše svaly si skvele oddýchnu a vy budete úžasne zrelaxovaní. (To slovo som asi práve vymyslela.)

Každopádne, pokúsim sa vám nejako objasniť ako a prečo je okrem iného strava dôležitá. Pravda je, že ovplyvňuje všetko čo sa v tele deje, zvonku aj zvnútra. 
Možno si niektorí nahovárate, načo budem zdravo jesť veď cvičím, to nestačí? Veruže nestačí. Keď sa denne budete prepchávať hranolkami a vyprážaným syrom, cvičenie vám veľmi nepomôže. 

Cvičenie a zdravá strava idú ruka v ruke a vy si jednoducho nemôžete vybrať, že budete robiť jedno alebo druhé. Takto to proste nefunguje. Nie nadarmo sa vraví 20% cvičenie 80% strava.



To však neznamená, že celý deň budete jesť len zeleninu, ktorá vám nechutí. Dá sa totiž jesť zdravo aj chutne. Jesť zdravo neznamená byť o hlade. (Aby bolo jasné, toto nie je žiadny pro-ana blog... *Hľadá svoj červený náramok. * (Nebolo to vtipné, nevadí ).

Schudnúť sa dá aj oveľa lepšími a odvažujem sa tvrdiť že aj rýchlejšími, menej unavujúcejšími a krajšími spôsobmi, ale o anorexii inokedy.

Ak vám všeobecne zelenina nechutí, skúste nejakú exotickú alebo ovocie. Sú rôzne druhy od avokáda až po granátové jablko...Avokádo sa dá dokonca vypestovať aj u vás doma, ale o tom vám poviem inokedy.

p r a v i d l o  č.  j e d n a
Jedlo si užívajte, nech je už akékoľvek! Ak ste aj pochybili a tú skvelú pizzu priamo z pece ste si jednoducho museli dať, užite si ju. Užite si ten pocit, keď sa vám jej úžasná chuť rozplýva na jazyku... (Trochu som sa nechala uniesť.) 

Takisto ak jete niečo zdravé, poriadne to poprežúvajte a prijdite tomu na chuť. Jednoducho nedajte za pravdu pravidlu: Sekundu v ústach, roky v bokoch. Buďte tou výnimkou.

Isteže, nie je jedno, či jete ovocie alebo zeleninu. Vravím však jedno: ak vám niečo nechutí, na trhu je plno obdôb. Takže vyhováranie typu, nič také ako je chcem nie je, neberiem

Zdravý životný štýl neovplyvňuje len štíhlosť, ale aj zdravie, pleť a vlasy. Viem to podľa seba. Keď som bola v Grécku a v každom jedle bol ten ich panenský olivový olej, vlasy mi narástli o 2 centimetre (!mojim vlasom trvá večnosť kým narastú (genetika)) a akné sa zredukovalo na minimum. 

Toto sa stalo pred rokom, a odvtedy skutočne vidím zlepšenie.



Takéto jedenie však prináša aj zábavu. Môžete si pridať rôzne prílohy, vytvoriť rôzne obrázky. Proste sa s tým pohrať. Ako vidíte na obrázku hore, zelenina zrazu dostala kreatívnu formu, ktorá jej predtým chýbala. 

A navyše ak ťažko cvičíte a vidíte cieľ pred sebou, nemáte také pokušenie na zahryznutie do nejakého extranezdravého muffinu. 

(Existujú samozrejme aj zdravé, predstavím vám ich v podrubrike strava zrejme ju nezvem inak.)

A najlepšie pravidlo na záver, myslím síce, že ho každý pozná, ale aj tak ho spomeniem: Jedzte všetko, ale s mierou!

Ospravedlňte prosím štýl niektorých viet, tento článok som písala pred rokom, dvoma, takže tak aj vyzerá, ale trochu som ho upravila, takže je tam dodaných pár vecí. Ak by ste mali s niečím iné skúsenosti, názory, čokoľvek píšte do komentárov.

Koho by zaujímalo číslo 1 v názve, v tejto sérii budú iba tri články, ktoré pridám v priebehu apríla. (Tento je samozrejme prvý.) Potom tu už bude iná tematická séria o cvičení.

z d r o j e   o b r á z k o v


n á j d e t e   m a 


xo, Radka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 
summer glowing //// creYativitE